Uskoro odluka o "Novostima" i "Delta maksiju"

Bez autora
Jul 12 2011

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije u narednih nekoliko dana objaviće rešenja o zahtevima za preuzimanje medijske kompanije "Novosti" i trgovinskog lanca "Delta maksi". Austrijski holding "Ost" koji je vlasništvo nemačke medijske grupacije "Vac" zatražio je u januaru ove godine od Komisije za zaštitu konkurencije odobrenje da preuzme 62,4 odsto akcija kompanije "Novosti", koje su u posedu tri povezane firme beogradskog biznismena Milana Beka. Beku je Komisija za hartije od vrednosti prošle nedelje naložila da da ponudu za prezimanje preostalih akcija "Novosti" ili da proda vlasnički udeo veći od 25 odsto akcija. Komisija je uvela i privremenu meru kojom je ograničila upravljačka prava Bekovim firmama, "Ardosu", "Trimaksu" i "Karamatu", na 25 odsto ukupnih upravljačkih glasova, koje će važiti do momenta objavljivanja ponude za preuzimanje manjinskog paketa ili do prodaje akcija...

Uskoro odluka o "Novostima" i "Delta maksiju"Komisija za zaštitu konkurencije Srbije u narednih nekoliko dana objaviće rešenja o zahtevima za preuzimanje medijske kompanije "Novosti" i trgovinskog lanca "Delta maksi", rečeno je danas Beti u Komisiji.

Austrijski holding "Ost" koji je vlasništvo nemačke medijske grupacije "Vac" zatražio je u januaru ove godine od Komisije za zaštitu konkurencije odobrenje da preuzme 62,4 odsto akcija kompanije "Novosti", koje su u posedu tri povezane firme beogradskog biznismena Milana Beka. 

Beku je Komisija za hartije od vrednosti prošle nedelje naložila da da ponudu za prezimanje preostalih akcija "Novosti" ili da proda vlasnički udeo veći od 25 odsto akcija. 

Komisija je uvela i privremenu meru kojom je ograničila upravljačka prava Bekovim firmama, "Ardosu", "Trimaksu" i "Karamatu", na 25 odsto ukupnih upravljačkih glasova, koje će važiti do momenta objavljivanja ponude za preuzimanje manjinskog paketa ili do prodaje akcija. 

Manjinski akcionari "Novosti" poseduju 37,58 odsto akcija i to Republika Srbija 29,5 odsto, PIO Fond 7,15 odsto i mali akcionari 0,92 odsto. Beko je najavio da će konačnu odluku o tome da li će prodati deo akcija "Novosti" ili dati ponudu za preuzimanje preostalih akcija doneti u konsultacijama sa "Vacom". 

Za danas je bila zakazana Skupština akcionara "Novosti", ali je, prema informacijama Bete, odložena jer država, koja sada ima najviše upravljačkih prava u "Novostima", nije odredila svoje predstavnike u Upravnom odboru kompanije.

Rešenje Komisije za zaštitu konkurencije o preuzimanju 100 odsto kapitala "Maksija" čeka belgijska kompanija "Delez". 

Predstavnici "Deleza" i "Delta holdinga", u čijem je sastavu "Delta maksi", potpisali su 3. marta ugovor o kupovini 100 odsto "Delta maksija" po ceni od 932,5 miliona evra, kao i preuzimanju 300 miliona evra dugova tog lanca. 

Komisija za zaštitu konkurencije objavila je 21. aprila da je odbila zahtev "Deleza" da po ubrzanoj proceduri odlučuje o zahtevu te kompanije za preuzme "Delta maksi" i potvrdila da će po službenoj dužnosti obaviti ispitivanja da li "Delez" kupovinom "Delta maksija" narušava konkurenciju u Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik